Home / Events

Latest news

30/11/2020 | Tags: USP , scholarship , application

USP 2020: Sơ kết vòng 1 - nộp hồ sơ và chuẩn bị cho vòng 2 - vòng phỏng vấn

(English version below)

Sơ kết chặng 1: Truyền thông học bổng.

Ngày 08/09/2020 sao bao ngày chuẩn bị, liên hệ các trường, với tất cả sự đón chờ của TNV, thầy cô, các em sinh viên, và vượt qua sự khó khăn của dịch Covid, học bổng USP cũng chính thức thông tin xét tuyển. Các TNV, thầy cô cùng các thế hệ VietHope cố gắng chia sẻ thông tin đến với các bạn Tân sinh viên. Với tất cả những sự nỗ lực, bài viết chính thống cũng đã nhận được 513 lượt tương tác, 154 bình luận và 394 lượt chia sẻ, đưa số lượt tiếp cận đến với hơn 170 nghìn người. Các Trường liên kết với học bổng cũng có những bài truyền thông riêng, được chia sẻ rộng rãi, tất cả đều hướng đến 1 mục tiêu duy nhất là mang thông tin học bổng đến với các bạn sinh viên càng nhiều càng tốt.

Ngoài việc đẩy mạnh truyền thông online, VietHope cũng cố gắng thực hiện truyền thông offline tại Trường Đại học Khoa học Tự nhiên trong thời gian sinh hoạt công dân đầu khóa (17-18/10), ngày Hội Chào năm học mới 2020 (25/10). VietHope tạo điều kiện cho các bạn Tân sinh viên được tiếp xúc và lắng nghe những hướng dẫn, chia sẻ trực tiếp của các thế hệ đã từng nhận được học bổng USP và trở thành thành viên của “Đại gia đình VietHope”. Hòa trong không khí sôi động của ngày hội và sức trẻ của các bạn Tân sinh viên, VietHope đã mang đến những thông tin bổ ích, những món quà nhỏ xinh cũng như cùng các bạn tân sinh viên lan tỏa thông tin học bổng. VietHope chân thành cảm ơn các Trường đã đồng hành hỗ trợ, tạo điều kiện cho VietHope có thể tham gia trực tiếp các chương trình, cũng như việc đặt các standee, dán poster truyền thông ở các Trường.

Tuy đã cố gắng như vậy, nhưng các TNV cũng có đã phải trải qua những tháng ngày “thấp thỏm, lo âu” vì...đơn mãi chưa tăng, những ngày tháng 9, câu cửa miệng của TNV hỏi nhau sẽ là “Đơn USP bao nhiêu rồi”, kèm theo sau trả lời là những tiếng thở dài. Không chấp nhận kết quả này, team đã cố gắng cùng nhau triển khai thêm nhiều bài viết về các lợi ích của học bổng, về cách làm hồ sơ, những mẹo vặt mà hiệu quả, những chia sẻ của các bạn đã từng nhận học bổng, những tấm gương thành công với mong muốn giải quyết hết những thắc mắc, tạo thêm động lực để các bạn thực hiện đơn của mình. Vì chiến thắng chỉ có thể đến khi bạn thực sự chiến, nên không cần lo sợ mà cứ bắt tay vào làm thôi, cái gì khó thì VietHope sẽ hỗ trợ (TNV, admin fanpage luôn túc trực sẵn sàng giải đáp những thắc mắc của các bạn). 

Thế nhưng như vậy vẫn chưa đủ, VietHope quyết định làm thêm 1 buổi chia sẻ giải đáp trực tiếp thắc mắc của tất cả các bạn sinh viên vào ngày 27/10. Đây là lần đầu tiên VietHope sử dụng hình thức này với Học bổng USP, kết quả nhận được gần 4 ngàn lượt người tiếp cận và hơn 1,3 ngàn lượt xem. Chỉ với gần 2 tiếng đồng hồ, với 2 vị khách mời là đại diện của Trường, 2 khách mời là thế hệ từng nhận học bổng và 2 TNV dễ thương, chương trình đã giải đáp được hết tất cả những thắc mắc, chia sẻ những kinh nghiệm và nhận định của Trường về uy tín và mục tiêu, cách làm việc của VietHope, giúp củng cố niềm tin cho các Tân sinh viên. 

Và mọi chuyện đã có kết quả, chỉ trong 4 tuần, từ 25/10 - 12/11, tổng lượng đơn đã tăng thêm đột biến 322 đơn. Và vào ngày 12/11/2020 VietHope chính thức đóng đơn và nhận được tổng số 506 đơn (500 đơn hợp lệ).   

 

Sơ kết chặng 2: Phỏng vấn học bổng.

Sau khi tiếp nhận lượng đơn nhiều nhất từ trước đến nay, nhưng với kinh nghiệm được tích góp và cải tiến qua từng năm, VietHope đã xử lý khá nhanh lượng đơn này. Sau đó từ ngày 15/11 với sự hỗ trợ của 76 TNV, VietHope đang bước vào giai đoạn cuối cùng của việc chấm đơn.

Tiếp theo sau giai đoạn này, sẽ là thống nhất về thông tin thời gian, địa điểm, hình thức phỏng vấn đến các bạn Tân sinh viên. Và dự kiến tháng 12/2020, VietHope sẽ tổ chức trao học bổng ở 2 khu vực Miền Nam và Huế.

Hãy cùng nhau chờ đón những thông tin mới nhất từ học bổng USP 2020 nhé!!!

 

USP 2020: First round summary - application round and second round preparation - interview round

 

 

First round summary: communication strategy for applications

On September 8th, 2020, after a few weeks of preparations to contact universities and overcome challenges of COVID-19 pandemic, the USP scholarship finally started with all the expectations of volunteers, teachers, and students. VietHope volunteers and teachers worked hard together to share and spread the information about USP to new students. With all the efforts, the article of the USP scholarship  finally published and received 513 online interactions with 154 comments and 394 shares, which brought the number of outreach to more than 170 people. Scholarship-affiliated schools also had their own media articles, which were widely shared to their students. All of this hard work was aimed to bring the information about USP scholarship to students as much as possible.

In addition to promoting the online communications, VietHope also organized offline informational sessions at the University of Natural Science during the first citizen course (10/17-10/18) and the New School Year Festival 2020 (10/25). At those events, the freshmen were given a great opportunity to interact with and listen to the direct sharing instructions from previous generations who received USP scholarships and became a member of “VietHope Big Family”. In the midst of the exciting atmosphere of festival and youthfulness of freshmen, VietHope brought and shared useful information regarding the USP scholarship to freshmen. VietHope would like to express sincere thanks to the universities for their support to allow VietHope to directly participate in those programs, as well as to help us with the placement of standees and media posters.

Despite all the hard work and great efforts, VietHope volunteers were going through the “nervous and anxious” days because the number of applications did not increase much at all. During September, the volunteers would not stop asking each other “How many USP applications?”, followed by sighs. Not accepting this result, our team tried to develop more articles about the benefits of USP scholarships, the application processes, helpful application tips, successful examples and stories of those students who received scholarships to not only answer students’ questions, but also motivate them to start and complete the application. Since the victory only comes only when you really fight, you only need to get started with the application and let VietHope take care of the rest. Our volunteers and fan page administrators will always be available to answer any questions at any time.

Moreover, VietHope decided to have one more session to directly answer all questions from the students on 10/27. This was the first time VietHope utilized this method for the UPS scholarship, which resulted in a great success with 4000 interactions and 1300 viewers. Within 2 hours, with 2 schools’ representatives, 2 guests who previously received scholarships and 2 lovely volunteers, this program had answered all questions and shared schools’ experiences and insights about VietHope’s reputation, missions, and working style in order to strengthen the confidence of the new students.

As a result, all of our efforts got paid off! Within only 4 weeks from 10/25 to 11/12, the total number of applications increased greatly to 322 applications. On 11/12/2020, VietHope officially closed the application process and received a total 506 applications, with 500 of them being valid.

Second round summary: preparation for the interview round

After receiving the highest number of applications ever this year, with all the accumulated experiences and improvements, VietHope was able to process those applications quite quickly. On 11/15/2020, with the assistance of 76 volunteers, VietHope is moving to the final round of the application process. 

Next, we will decide and send the final time, location, and interview format to the students. We expect to hold a scholarship ceremony in the South of Vietnam and Hue in December of 2020.

Look forward to hearing the latest information of the USP scholarship 2020 from VietHope soon!

 

Get Our Newsletter To Stay Up To Date